Меню

З 1 травня в Україні змінюється порядок проходження техогляду

З 1 травня в Україні змінюється порядок проходження техогляду

На даний момент обов'язковий техогляд проходять лише транспортні засоби, що здійснюють комерційні перевезення. Однак скоро його доведеться проходити і при реєстрації транспортних засобів. Ця вимога стане обов'язковою і для всіх автомобілів, які подорожують до країн Євросоюзу. Цього вимагає договір про асоціацію з ЄС.

Техогляд будуть проводити приватні компанії, які акредитовані в Національному агентстві з акредитації та володіють необхідною матеріально-технічною базою. Більш того, введення нових правил проходження техогляду передбачає перевірку справності машини під пильним оком фотокамер. Введення фотофіксації має знизити рівень хабарництва та ліквідувати схеми фіктивного проходження процедури. Фотодокази процесу перевірки машин будуть зберігатися протягом трьох років. У фотокадр повинен потрапити державний номер і VIN код автомобіля. Фотографії долучаються до акта проходження техогляду.

При цьому нові автомобілі звільнені від проходження техогляду до моменту, коли їх вік досягне чотирьох років. Після чого техогляд відбуватиметься один раз на два роки. Про вартість проведення техогляду на даний момент Міністерство інфраструктури замовчує, але як очікується вона буде стандартною. Для таксі і комерційних автомобілів законопроект передбачає щорічне проведення техогляду, починаючи з моменту першої реєстрації.

Штрафи за несвоєчасне техогляд пропонується збільшити з 20 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (з 340 гривень до 1700 гривень).  Контроль за дотриманням нових вимог покладається на Національну поліцію.

Так, паперовий бланк протоколу буде видаватися суб'єктами здійснення проходження техогляду разом з самоклеющейся міткою радіочастотної ідентифікації. Згідно з пунктом 30.2 Правил дорожнього руху, власник авто буде зобов'язаний закріпити мітку в правій верхній частині вітрового скла, з його внутрішньої сторони. Незабаром інформацію з самоклеющейся мітки радіочастотної ідентифікації можна буде зчитувати з відстані за допомогою спеціального технічного обладнання.

ІНШІ

ІНШІ

    total time: 0,0660 s query time: 0,0029 s queries: 14